Волен Сидеров: Много страни могат да се учат от изборите в Русия

0
Демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори
Демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори

"По време на изборния ден в Русия обиколих няколко секции в столицата Москва. Избирателният процес вървеше спокойно, под изключителен контрол от страна на властите. От наблюдението си на изборите за президент на руската държава мога да заключа, че има висока избирателна активност, демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори, от които много страни могат да се учат", написа Волен Сидеров във фейсбук.

Новината разпространи в неделната вечер и руската държавна агенция ТАСС с уточнение, че Сидеров е ръководител на коалицията "Обединени патриоти" в българския парламент. В информацията се посочва, че Сидеров е обявил, че изборите са "достойни за подражание", пише Дневник.

Заедно с колеги от партията той е в руската столица като част от международните наблюдатели, поканени от Вячеслав Володин, председателя на Държавната дума - долната камара на парламента. Още от 12 май 2014 г. - по-малко от два месеца след анексирането на Крим, Володин е санкциониран от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Швейцария заради руската роля в събитията в Източна Украйна. През октомври 2014 г. той се прочу с изявлението си по повод ефекта от санкциите "Атаките срещу Путин са атаки срещу Русия. Няма ли Путин, няма Русия".

Друг наблюдател на изборите в Русия - червеният депутат Петър Кънев, коментира пред БНР, че при 108 милиона имащи право на глас в Русия избирателните комисии са успели да изчистят близо милион и половина "мъртви души" от списъците - проблем, който България все още не е разрешила.

"Основното, което в Русия се коментира, както има един хубав български израз – "Тази кушия с един кон кой ли ще я спечели?". Знаеше се, че Путин ще бъде следващият президент, но големият въпрос е какво ще става оттук нататък. Със сигурност ще има промени в правителството. Трудно може да се каже дали ще остави Медведев в премиер, защото около него има твърде много напрежение събрано, с доста силни атаки покрай него. Основното според мен беше изоставането. Едва сега Русия успява да постигне нивото на доходите от 2010 г., т.е. голямата криза, падането на цените на петрола се отрази сериозно на руските хора", коментира още червеният депутат.

Според Кънев руската общественост не е погледнала сериозно на скандала с отровения бивш руския шпионин Сергей Скрипал и по-скоро не вярват Москва да е организирала покушението. "Почти всеки казва, че това е пълно безумие, пълен абсурд преди избори и преди световно първенство", смята той.

Наблюдател на изборите в Русия бе и депутатът от "БСП за България" Александър Симов, който разказа: "Няма да ви пиша за активност, резултати, хакерски атаки и опашки за гласуване. Това ще го дъвчем още много време. Ще ви опиша нещо човешко, което много ме впечатли в град Тула (обиколих доста секции в града, както и една в култовото село Ясна поляна). Руснаците имат традиции да кръщават отделни свои пунктове за гласуване. Да, те носят имена. Първият от тях, който посетих, беше кръстен на Владимир Висоцки. Пълен култ. Пред залата за гласуване беше направен импровизиран музей. Хората бяха донесли първи издания на негови книги, вестници, касетки, видеокасети, плочи, снимки, плакати на Висоцки. Имаше и музикант, който пееше негови песни. Изпя ни две. Като научи, че сред нас има французин веднага подхвана и "Моя цыганская" ("В сон мне жeлтые огни") на френски, защото и Висоцки навремето записва такава версия на песента. Ръкопляскахме. Няма как след такова прочувствено изпълнение".

"В друго училище пунктът беше кръстен "Герои на родината". Целият беше посветен на герои на Руската федерация от област Тула. Самото училище беше кръстено на друг герой - на млад възпитаник на училището, загинал в Дагестан през 1999 година в битка. Снимки, спомени, видеоматериал. Хората са събирали внимателно паметта за един обикновен човек и са спасили спомена за неговия подвиг от забравата. Зачудих се дали някога у нас ще стигнем до такова ниво на историческа памет. Да кръстим училище на негов възпитаник? Не знам, не знам... В руската история не зее дупка. За днешното общество няма разлика дали един негов гражданин е бил герой на социалистическия труд навремето или герой на Русия днес. За тях това са хора за подражение, хора, които да следват. Оказа се, че учениците много ценят и настояват за срещи с такива хора. И го правят дори и от прагматични съображения. Тези срещи им помагали да се ориентират за кариера. Ето как възпитаниците на Тулския държавен университет например си остават в Тула. Там има предприятия, те работят, хората не напускат. Тула е само на 200 километра от Москва, ама хората не се блъскат да ходят там", написа Симов във фейсбук. И допълни: "Още един интересен факт. Казват, че Русия била в международна изолация. Един пример - само в моя хотел имаше наблюдатели от Франция, Германия, Аржентина, Уругвай, Никарагуа, Бразилия, Индия, Египет, Гърция, Мали, Конго, Литва, Латвия и после вече се отказах да помня...".

Депутатът от "БСП за България" Таско Ерменков коментира във фейсбук изборите в Русия с думите: "Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия, над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!".

За Путин в Крим са гласували 92.15% от избирателите, а Европейският съюз не признава резултатите. В цяла Русия има едно място, където той е постигнал по-добър резултат - Кабардино-Балкарската република - 93.4% от гласовете.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари