Задължително предучилищно образование за 4-годишните деца

0
Целта на институциите е до края на 2020 г. обхватът на децата на тази възраст да е 90%
Целта на институциите е до края на 2020 г. обхватът на децата на тази възраст да е 90%

Задължително предучилищно образование ще бъде въведено и за 4-годишните деца от 2020 г.

Това е записано в План за 2018-2020 г. за изпълнение на стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система (2013- 2020), внесен за обсъждане от министъра на образованието Красимир Вълчев. До месец той ще бъде гласуван от Министерския съвет, пише OFFNews.

Целта на институциите, ангажирани с въвеждането на задължителното образование за 4-годишните, е до края на 2020 г. обхватът на децата на тази възраст да е 90%.

С изпълнението на 40-те предвидени мерки в плана ще бъдат ангажирани много институции, а не само Министерството на образованието.

Предвиждат се например 400 обучения (от 2018 до 2020 г.) за подрастващите и родителите им за начина на предпазване от нежелана бременност, за които ще отговарят здравното министерство, регионалните здравни инспекции и общините.

Ще бъде регламентиран нов режим за отписване на децата, когато семействата възнамеряват да се преместят да живеят в чужбина, става ясно от плана, който не включва подробности за новия ред.

Включена е и точка "Подоряване на държавна и общинска образователна инфраструктура от национално и регионално значение", за което ще отговарят четири министерства - МОН, Министерството на регионалното развитие, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта. Периодът за изпълнението ѝ е 2018-2020 г.

Заложена е допълнителна работа със застрашени от отпадане ученици, както и ограмотяване на младежи над 16 г. чрез курсове. Предвидено е да има и курсове, които да помогнат за наваксването с материала на младежи, които изостават с уроците.

Планира се също увеличаване на възможностите за учене на работното място.

Има мерки, които се прилагат и сега - например осигуряването на безплатни учебници до VII клас, за което за предстоящата 2018/2019 г. са заложени 37 млн. лева.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари