България е единствената страна в ЕС, която папка и слушка

2
Еврочиновниците мислят така: Ще ги оставим да се оправят както искат, ще ги използваме, докъдето можем
Еврочиновниците мислят така: Ще ги оставим да се оправят както искат, ще ги използваме, докъдето можем

В очите на еврочиновниците България е единствената страна в ЕС, която папка и слушка.

Те мислят така: Опитахме се с доклади да подобрим правосъдието, но нищо не излезе, затова ще ги оставим да се оправят както искат, ще ги използваме, докъдето можем, заяви в интервю за Фрог нюз журналистът Владо Береану.

- Г-н Береану, как разчетохте поведението на еврочиновниците при старта на нашето европредседателство?

- Речта на Туск беше отвратителна шмекерия, написана от петима сценаристи. Задачата им е била да напишат реч, която да се хареса на българите, но да не казва нищо. В нея нямаше нито една дума за реалната ситуация в България, за някакъв проблем у нас.

Целта на изказването бе да ни зарадва по много популистки начин, който е типичен за шоу програма, а не за откриване на европредседателство.  

Очевидно е отношението на еврочиновниците към България. В България има еднолично управление на еднолична партия с еднолична политика, която не е нито лява, нито дясна. Човекът, който управлява България контролира всичко – има възможност да смени председателя на НС, да отхвърли закон, който е върнат от президента... Подобни неща не могат да се случат в нормална държава.

Еврочиновниците са преценили, че едноличният управител на държавата ще остане още дълго време на власт. Той е техен човек. Много харесва да го целуват и тупат по рамото.

Юнкер целува по-добре от Брежнев, има проблема на Елцин, но това се харесва на Борисов. Заради него България не представлява никакъв проблем за ЕС. Проблемите са в Англия заради Брекзит, в Германия, защото Меркел не може да състави правителство. Във Франция са тръгнали в една посока, в Италия – в друга... Вишеградската четворка създава големи проблеми. България е единствената, която папка и слушка.

Еврочиновниците мислят така: Опитахме се с доклади да подобрим правосъдието, но нищо не излезе, затова ще ги оставим да се оправят както искат, ще ги използваме, докъдето можем. Не можем да ги изгоним, а и защо да го правим, като те са удобни. Борисов може да бъде използван, ако ни трябва нещо, свързано с Ердоган, той ще помогне, ако ни трябва нещо, свързано Македония, него пак ще изпратим.  България е последната грижа на ЕС.

 - Погнаха даваната за пример у нас румънска спецпрокурорка Лаура Кьовеши. Защо?

- Лаура Кьовеши е преследвана от най-силния човек в момента в Румъния Ливиу Драгня – председателя  на Социалдемократическата партия. Той трябваше да бъде премиер, но не можа, тъй като е осъждан от прокуратурата „Антикорупция”. Правят се опити за промени в Наказателния кодекс, за да се премахне възможността за разследване на корупцията.

Лаура Кьовеши е враг №1 на Драгня и се използват всевъзможни поводи да бъде махната. Инспекторатът към министерство на правосъдието направи доклад срещу нея с 3 забележки за неправомерно поведение като магистрат- държала висок тон на хората си. Този доклад трябва да мине през техния ВСС,  през прокурорския отдел, който да вземе решение. Прокурорите заявиха, че дори няма да се съберат заради нея. Дори да се предложи от министерство на правосъдието да бъде сменена, това трябва да бъде одобрено от президента. А той ясно е казал, че никога няма да се съгласи на подобно нещо. Това означава, че мястото на Кьовеши е бетонирано.

Делото срещу Драгня си върви и никой не може да го спре. И ако бъде осъден, ще влезе в затвора. Той се опитва да смени в момента двама топполицаи с изключителни успехи – шефа на отдел „Убийства” и шефа на Националната полиция. Проблемът е, че там има гражданско общество и в неделя се подготвя огромен протест, който очаквам, че само в Букурещ ще бъдат по улиците 1 млн. души. Протестът може да доведе до всякакви обрати.

- Ще предизвика ли нови избори?

- Президентът трябва да връчи нов мандат на Драгня. Само че в Румъния президентът има много големи правомощия. Той може да възложи на трети човек от опозиционните партии да прави правителство. Така може да се стигне до криза и нови избори.

- Казвате, че в Румъния няма битова престъпност.

- Там няма апартаментни кражби. В Румъния няма решетки на първите етажи, желязна врата не можеш да купиш. Няма автомобилни кражби. Полицията е организирана по различен начин от този в България. Тук полицаите са 47 000, в Румъния – 60 000. По население нашата съседка е над 3 пъти по-голяма.  Ние имаме 3 пъти повече полицаи отколкото в Румъния, но там няма шляещи се полицаи. Във всеки румънски квартал има по 1-2 инспектори, които цял живот са там и не ги сменят.

Отдел „Убийства” е най-хваленият в ЕС. За последните 3 години има 100-процентна разкриваемост на убийствата. В Румъния имаше случаи преди 6 години на организирана банда от 8 професионални военни, които се занимаваха с въоръжени грабежи. Те бяха неутрализирани за една седмица. Такова нещо, като това още да търсиш хората, отвлекли Адриан, или пък тези предизвикали смъртта на данъчния инспектор, там няма да видиш.

Интервю на Даниела Николова

Източник: FROG NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари