eMAG е внесъл 0 лева данък в България

0
Румънският търговец е направил оборот за над 250 милиона лева
Румънският търговец е направил оборот за над 250 милиона лева

За първи път за “Черния петък” на 24 ноември 2017 г., румънският онлайн сайт не посочва нито стоките, нито размера на намаленията.

Причината е в рекордната глоба от КЗК - 4,7 млн. лева потребителите са подведени - първо се вдигат цените на стоки, а после се обявяват намаления, пише 24 часа.

Над 250 млн. лева е оборотът на румънския онлайн търговец Emag за трите години, откакто компанията оперира в България. Върху тази сума обаче не е бил платен нито лев данък.

В случая с eMAG оператор на сайта е румънската “Данте интернешънъл”, а сделките се оформят като дистанционни продажби, при които се използват услугите на куриерски фирми. По този начин в България не се пащат дължимите данъци и такси.

72 часа преди “Черния петък” собственикът на марката “Черен петък” - “Данте интернешънъл” е в активна кампания за хиляди стоки, които на 24 ноември ще продава онлайн.

От eMAG са обявили Черен петък на 24 ноември. Компанията вече е глобявана за подвеждащи намаления при предишни такива кампании.

Патентното ведомство в България през 2016 г. е необичайно щедро към румънската компания, разрешавайки й да патентова до 24 ноември 2024 г. словосъчетението и нито един друг търговец у нас няма право да използва словосъчетанието "черен петък", чиято родина е САЩ.

Патентът позволява разнообразни дейности - даване под наем на рекламно време, онлайн реклама, организиране на изложби, на модни ревюта, на търгове; търговски панаири и други.

Още няколко компании в България са се обърнали към Патентното ведомство за патент, но им е бил отказан.

За първи път за "Черния петък"- 24 ноември 2017 г., еMAG не посочва размера на намаленията и конкретните стоки, които ще бъдат предложени. Най-вероятно това е заради рекордната глоба, която Комисията за защита на конкуренцията наложи на румънците - 4,7 милиона лева за 15 вида нарушения. Най-скандалното е, че онлайн търговецът първо вдига цените на стоките, а после обявява, че ги предлага с намаление 70%

Колко ще спечели този път еMAG от “Черния петък”?

Подобна информация вероятно няма да постъпи в Националната агенция по приходите. Но е сигурно, че промоциите при "черния петък" предизвикват огромен интерес - при предишните на сайта на eMAG е имало по 1,2 млн. посещения на ден. Парите, които се харчат от потребителите при параруване на ден се изчисляват на близо 70 млн. лева дневно.

Точният размер на оборота през последните години на еMAG обаче най-вероятно ще бъде осветен след като завършат проверките, които НАП прави на внушителен брой онлайн търговци в България

Засичат се данни от куриерските фирми за обем, произход, вид на стоката и период на доставка. От НАП потвърждават, че върви мащабен анализ, но не коментират ревизии на отделни компании.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари