ВАС отмени ограничението от 120 км/час по магистралите

0
Ограничението е в Правилника от 1996 г. и не важи, след като законът позволява скорост до 140 км/ч
Ограничението е в Правилника от 1996 г. и не важи, след като законът позволява скорост до 140 км/ч Снимка: iStock

Правилникът противоречи на нормативен акт от по-висока степен

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени забраната за водачите с категория В да превишават 120 км/ч при движение по автомагистрали. Това е чл. 73, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, в табличната част, в която е посочено: „категория В….., по автомагистрала 120 км/час“.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че Правилникът противоречи на нормативен акт от по-висока степен, а именно - на Закона за движение по пътищата, който е в сила от 01.09.1999 г. Несъответствието на подзаконовия текст от Правилника с нормативен акт от по-висока степен – Закона за движение по пътищата в посочената редакция, е основание за отмяната на посочения текст. С оглед спазване принципите на достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост, уредени в чл. 12 и 13 АПК, изричната отмяна на разпоредбата, е гаранция за правна сигурност в обществото.

Административно дело № 6299 от 2021 г. беше образувано по жалба на физическо лице. Решението по него може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари