Валя Балканска празнува рожден ден

0
Тя е родена на 8 януари 1942 година в село Арда, община Смолян
Тя е родена на 8 януари 1942 година в село Арда, община Смолян

Тя е родена на 8 януари 1942 година в село Арда, община Смолян

Космическата певица Валя Балканска празнува рожден ден, предаде Агенция Фокус.

Тя е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда, община Смолян. Валя Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен "Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати "Вояджър 1“ и "Вояджър 2“.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопи“ − Смолян. По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина“. През 2003 година получава Награда "Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова, пише книгата си "Сама сред звездите“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари