Направиха животоспасяваща операция на дете със заседнал зъб между трахеята и бронхите

0
Случаят е много рядък, тъй като 11-годишното момче е живяло така близо две седмици
Случаят е много рядък, тъй като 11-годишното момче е живяло така близо две седмици Снимка: БГНЕС

Случаят е много рядък, тъй като 11-годишното момче е живяло така близо две седмици

В Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ - Бургас спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб между трахеята и десния бронх, предава БТА. Направена е спешна и трудна операция, по време на която зъбът е изваден. Два дни детето прекарва в реанимация, но вече е извън опасност и се възстановява. Това съобщи Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ.

Случаят е много рядък, тъй като момчето е живяло така близо две седмици. То е аспирирало зъба по време на сън, информираха от болницата.

По думите на майката детето е легнало да спи с разклатен зъб, но на сутрина зъбът го е нямало. В първите дни не е имало проблеми, но след известно време детето е започнало да вдига температура. Лекуван е с антибиотици. При назначено рентгеново изследване, снимката показала наличие на зъб, от който се е развила инфекция на дихателните пътища.

Момчето е прието по спешност, операцията е извършена почти веднага от доц. д-р Даниел Петков, д-р Ивайло Илиев и анестезиолога д-р Антон Григоров. "Трябваше да се действа бързо, защото имаше реален риск от фатален край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да доведе до невъзможност детето да си поеме въздух", каза д-р Цветелина Григорова от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести.

От болницата в Бургас обясниха, че операцията е поставила на голямо изпитание целия екип.

През юли тази година лекари от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести пък спасиха дете, живяло месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала между гърлото и хранопровода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари