Бюджетът на Русе за тази година е 189 милиона лева

0
В Русе залагат на микроградски инвестиции
В Русе залагат на микроградски инвестиции

В Русе залагат на микроградски инвестиции

Бюджетът на Русе за тази година е 187,8 млн. лв. Той е с 27,4 млн. лв. повече от 2021. Според кмета на общината Пенчо Милков макрорамката е балансирана след задълбочен анализ и експертна оценка на местните приходи и тяхната събираемост. По думите на Милков, пред общинската администрация стои отговорната задача в контекста на отминаващи и настъпващи кризи да бъдат гарантирани предпоставките за нормалния живот на гражданите.

Затова в разходната част са спазени принципите на икономичност и целесъобразност за постигане на годишните цели и приоритети.

Капиталовият бюджет е увеличен с близо 5 млн. лв. спрямо миналата година заради планиран ръст в постъпленията от местни приходи, които се очаква да бъдат малко над 61 млн. лв.

Функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е с бюджет 33 310 703 лв. Разходите тук се финансират изцяло от общински приходи и покриват широк спектър от дейности в комуналната сфера, благоустрояването и опазването на околната среда. Ръстът на парите в това перо е 31% спрямо 2021 г. и са разпределени, както следва – за осветление на улици и площади – 2 957 224 лв., за поддържане на пътната мрежа – общо 4 515 647 лв. Осигурен е 1 млн. лв. и за улици и в малките населени места, както и за други дейности.

От кметството обясняват, че основните инфраструктурни приоритети през тази година са свързани с подобряване на микроградската среда – облагородяване на междублокови пространства, изграждане на паркинги, ремонт на тротоари, паркове, осветление, монтиране на пейки и подобряване на техническата инфраструктура в малките населени места.

В инвестиционната програма има цели 322 обекта.

Местната власт акцентира на реставрацията на къщата на Стамен Симеонов, изграждане на паметник на Стоян Михайловски, основен ремонт на бул. „Придунавски“, строителство на учебен корпус в СУ „Васил Левски“ и нова детска градина в централната градска част, обновяване на ОУ „Ангел Кънчев“ и внедряване на мерки за енергийна ефективност в ОУ „Отец Паисий“ в гр. Мартен и в 3 детски ясли – 1, 4, 5.

За подкрепа на спорта се планира реализацията на скейт парк на открито и велосипедна алея Русе – Николово. Осигурени са средства за основен ремонт на надлез над пътен възел „Максим Горки” и надлез над жп линията Русе – Варна на бул. „Тутракан“. Акцент е и възстановяване на инфраструктурата на летище Русе и осигуряване на неговата експлоатационна годност.

В бюджета е описано и успешно приключване на всички проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A „Румъния – България 2014–2020“, а именно „Изграждане на анаеробна инсталация“, „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за община Русе“, „Инвестиране в пътна безопасност и подобряване свързаността с транспортна мрежа TEN-T чрез реконструкция на бул. „Трети март”.

През 2022 г. общината ще продължи поддръжката на съществуващи детски и спортни площадки, както и изграждането на достъпна среда и подобряване на енергийната ефективност. Предвидени са средства и за мащабна програма за реновиране на общински жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Червен Пенчо
    10 процента да щипнем... все е нещо.
  • 5
    2
    daskal
    До 1 - Не, няма да ги асфалтират, но подробно ще ни обяснят защо няма да го направят.
  • 11
    1
    Воден цикъл
    Ами с този бюджет ще асфалтират ли разбитите русенски улици?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари