Болницата в Самоков излезе с позиция за смъртния случай пред Спешния център

0
Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София
Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София

Оттам заявиха, че към настоящия момент болницата в Самоков няма регистрирано спешно отделение

От Многопрофилната болница за активно лечение в Самоков излязоха с позиция до медиите по повод смъртния случай пред Спешния център в града, предаде DarikNews.bg.

Оттам заявиха, че към настоящия момент болницата в Самоков няма регистрирано спешно отделение в съответствие с действащата Наредба от 2017 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина“.

Мъж почина пред Спешна помощ в Самоков. На видеоклип, заснет от близките на починалия, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил, докато чака да се появи лекар. Оказва се, че медикът, който е бил на смяна, е трябвало да придружи друг спешен пациент с линейка до София. На място е била само медицинската сестра.

Катя Сунгарска, говорителят на ЦСМП- София, уточни по-рано днес, че филиалите на Спешна помощ в областта не са спешни отделения на болниците. „Работното място на спешните екипи е в линейките и те това работят и това правят”, посочи тя. Според нея лекари от болницата са реагирали в рамките на 6-7 минути, а не след половин час, както твърдят близките.

МБАЛ – Самоков“ има издадено разрешение за осъществяване на лечебна дейност № МБ-253/17.08.2016 г. Съгласно издаденото разрешение за дейност в МБАЛ Самоков е разкрито и осъществява дейност Спешно отделение – с първо ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Спешна медицина“, утвърден с отменената наредба. Лечебното заведение е трябвало до края на 2017 г. да подаде заявление и приведе дейността на спешното си отделение с новия медицински стандарт „Спешна медицина“, посочиха от МБАЛ Самоков.

До настоящия момент няма информация за предприети административни действия от ръководството на МБАЛ – Самоков за подаване на заявление и документи за промяна в обстоятелствата на издаденото разрешение за осъществяване на лечебна дейност, с оглед спазване срока за привеждане в съответствие на разкритото Спешно отделение с изискванията на стандартите по спешна медицина, допълниха от болницата.

Към настоящия момент МБАЛ Самоков има сключен договор за оказване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, с който болницата се задължава да оказва диагностика и лечение на спешно болен пациент по искане на дежурния екип от филиала за спешна медицинска помощ. Такъв договор болницата е имала и през 2021 г.

Обръщаме внимание, че с редица писма на Министерството на здравеопазването до директорите на регионалните здравни инспекции е изисквано да укажат на ръководителите на лечебните заведения да предприемат необходимите административни действия за своевременно привеждане на дейността на лечебните заведения в съответствие с изискванията на действащите медицински стандарти и актуализиране на издадените разрешения за осъществяване на лечебна дейност“, посочиха още от МБАЛ-Самоков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари