Тиквените семки са малки, но мощни съюзници на здравето

0
Тиквените семки са пълни с ценни хранителни вещества
Тиквените семки са пълни с ценни хранителни вещества

Тиквените семки са пълни с ценни хранителни вещества

Тиквените семки, често подценявани и приемани като обикновена закуска, всъщност са пълни с ценни хранителни вещества и предлагат множество научно доказани ползи за здравето. Те са чудесен източник на здравословни мазнини, магнезий, цинк и антиоксиданти, което ги прави незаменим елемент от балансираното хранене.

Защо да включим тиквените семки в менюто си?

  • Защита от рак: Проучвания свързват редовната консумация на тиквени семки с намален риск от различни видове рак, включително рак на гърдата, стомаха, белия дроб, простатата и дебелото черво.
  • Здраве на простатата и пикочния мехур: Тиквените семки могат да облекчат симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия и свръхактивен пикочен мехур.
  • Източник на магнезий: Магнезият е жизненоважен минерал, участващ в множество процеси в организма, включително регулиране на кръвното налягане, здравето на костите и контрола на кръвната захар. Тиквените семки са един от най-добрите източници на магнезий.
  • Богати на фибри: Фибрите са важни за доброто храносмилане и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.
  • Подобряване качеството на спермата: Високото съдържание на цинк в тиквените семки може да подобри качеството на спермата и да намали риска от мъжко безплодие.
  • По-добър сън: Тиквените семки съдържат триптофан, аминокиселина, която спомага за подобряване на съня.

Как да консумираме тиквени семки?

Тиквените семки могат да се консумират сурови, печени, добавени към салати, супи, хляб, смутита, кисело мляко или дори сладкиши. За да се намали съдържанието на фитинова киселина, която може да попречи на усвояването на някои хранителни вещества, се препоръчва накисване или печене на семките.

Независимо дали ги харесвате сурови или печени, тиквените семки са вкусен и здравословен начин да обогатите диетата си и да се възползвате от техните многобройни ползи за здравето. Не ги подценявайте – тези малки семки могат да имат голямо значение за вашето благосъстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари